Geweest: Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange

E-mailadres Afdrukken PDF

Van zaterdag 20 april tot en met zondag 1 september 2013 kleurde Museum Het Prinsenhof nog blauwer. De tentoonstelling Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange is een gezamenlijke tentoonstelling van Delft en Jingdezhen en toont een overzicht van de resultaten tot nu toe van het Artists in Residence programma.

br 02-05-13The Blue Revolution gaf inzicht in de meer dan 400 jaar oude relaties tussen China en Nederland en het typisch Hollandse Delfts Blauw dat zijn oorsprong vindt in China. Dit wereldberoemde keramiek is ontstaan als een kopie van het blauw witte porselein uit Jingdezhen. Nu producten made in China opnieuw de wereld veroveren wordt vaak neerbuigend gedaan over het kopieergedrag van de Chinezen. Deze tentoonstelling toont de keerzijde van dit verhaal....

Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange' toonde een overzicht van de resultaten van het uitwisselingsprogramma ‘Artist in Residence' van keramiekkunstenaars tussen Delft en Jingdezhen. De tentoonstelling nam je mee op reis, een reis door keramiek en kunst, maar ook een reis door de geschiedenis van beide steden en hun samenwerking. Naast de keramische objecten met een hoge artistieke waarde, was veel aandacht voor de kunstenaars zelf, hun ervaringen en hun inspiratie. Artistieke uitwisseling leidt tot bijzondere resultaten.

De tentoonstelling toonde werk van Adriaan Rees, Jiansheng Li, Wan Li Ya, Zhang Ling Yun, Pepijn van den Nieuwendijk, Tineke van Gils, Pauline Wiertz, Hugo Kaagman, Chris Dagradi, Adrie Huisman en Wendy Steenks. Een aantal kunstenaars zal op locatie nieuw werk maken.

Geschiedenis Delfts Blauw

Ruim 1000 jaar geleden wordt in Jingdezhen, China, het porselein ‘uitgevonden'. Eeuwenlang is het maakproces van porselein een geheim van de Chinezen. Begin 17e eeuw veroveren Nederlandse Kaapvaarders twee Portugese schepen die zijn beladen met een grote hoeveelheid blauwwit Chinees porselein. Deze scheepsladingen brengen hoge prijzen op. Met de oprichting van de VOC in 1602 begint de grootschalige import van porselein uit China.

Al snel worden Chinese motieven in Delftse aardewerkbakkerijen nageschilderd, of gecombineerd met westerse onderwerpen: Delfts Blauw is geboren. Door een Chinese burgeroorlog valt de import uit China vanaf 1644 tijdelijk stil en Delft grijpt zijn kans; Delfts Blauw verovert de wereld.

Activiteiten
Tijdens de expositie vonden veel activiteiten plaats, zoals workshops, rondleidingen en lezingen. Het laatste weekend van de maand is in Museum Het Prinsenhof ‘Delfts Blauw- weekend'. Kijk voor meer informatie over het programma op www.ikhouvanblauw.nl

Workshop 'Schilder je eigen Ming vaas' door Pepijn van den Nieuwendijk.

Meer informatie

Interactieve lezing - Tineke van Gils: Pionier in China

De lezing was te boeken voor groepen.
Met unieke en spectaculaire filmbeelden en verhalen neemt Tineke van Gils de kijker/luisteraar mee naar de eeuwenoude nog in gebruik zijnde drakenovens in de nog niet door toeristen ontdekte berggebieden rond Dehua (Fujian), de hoofdstad van het Blanc de Chine porselein, waar Tineke in 2010 op Chinese uitnodiging meer dan 100 unieke theepotten draaide voor een soloshow in Dehua en Shanghai.

Daarna in 2011 werkte Tineke op uitnodiging van Delft in het bekendere en inmiddels door veel keramisten bezochte Jingdezhen, de hoofdstad van het blauwwit porselein. Als artist in residence in Sanbao (Jingdezhen) maakte zij op onnavolgbare wijze haar exchange-theepotten voor het project: 400 Jaar Exchange Delft-Jingdezhen.

Voorbeeld programma, 1,5 uur:

  • Inloop met mogelijkheid tot bezoek van de tentoonstelling The Blue Revolution
  • Film-lezing
  • Napraten en bezoek tentoonstelling The Blue Revolution

Te reserveren voor groepen. Dit kan telefonisch op werkdagen tussen 11:00 en 13:00 uur via (015) 219 79 27 of per e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Delft Keramiek 2013
Van 27 april t/m 9 juni vondt het internationale keramiekfestival ‘Delft Keramiek 2013' plaats. Op meerdere plaatsen in de stad (galeries, musea, kunstcentra) is aandacht voor keramiek.

China
The Blue Revolution zal in het najaar van 2013 eveneens te zien zijn in het Imperial Porcelain Museum in Jingdezhen.

Project
The Blue Revolution is onder andere een ontdekkingsreis door de tijd. Blauwwit porselein uit Jingdezhen veroverde 400 jaar geleden niet alleen Delft, maar de hele wereld. Delft reageerde met het ontwikkelen van Delftsblauw aardewerk dat op haar beurt over de wereld ging en Jingdezhen bereikte.

Sinds 2006 is er opnieuw contact tussen Jingdezhen en Delft dankzij het project ‘400 Jaar Exchange Delft-Jingdezhen‘. De gemeente Delft, Erfgoed Delft, Royal Delft, de gemeente Jingdezhen, de musea in Jingdezhen en het Sanbao Ceramic Institute werken samen om deze uitwisseling op meerdere gebieden vorm te geven. Als onderdeel van de exchange bevordert het project 'Artist-in-Residence' de uitwisseling van kunstenaars tussen beide steden. Adriaan Rees, kunstenaar met een eigen atelier in Jingdezhen werkt als projectleider al jaren aan deze uitwisseling. Hierdoor is een bijzondere hedendaagse artistieke ‘verzameling' blauwwit-objecten ontstaan die getuigt van uitwisseling op alle fronten.

Bekijk de vordering van de tentoonstellingsbouw via facebook.

Download hier de poster.

Kijk ook op onderstaande sites voor meer informatie over de kunstenaars en de tentoonstelling:

Weblog Pepijn van den Nieuwendijk

Tineke van Gils in Neue Keramik

Verslag van Chris Dagradi in China

China Times

Livingstone gallery

 

Deze tentoonstelling was mede mogelijk gemaakt door:

IIAS

Simon Levelt

Royal Delft

Laatst aangepast op maandag 16 september 2013 13:58  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 

Delfts Blauw. Kunst of Kitsch

Museum Het Prinsenhof

t/m 5 januari 2014

 

Ontdek alles over Delfts Blauw in de bakermat van dit oer-Hollandse aardewerk: Delft!

 

In samenwerking met Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden

Kunst of Kitsch Nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies